Rabu, 22 Disember 2010

"Arghh.... Saya Darah Tinggi..."

"Arghhh, saya darah tinggi, tak boleh makan daging kambing", kata Pak Non.
"Ohh, saya kalau makan kambing, tak boleh berjalan nanti, ghout", kata pula Halim, 47 tahun.
"Saya tak pernah makan kambing, sedap ker?", tanya Junaidah, 23 tahun. Baru berkahwin tiga bulan lalu.
"Saya pula pantang kalau dihidangkan daging kambing. Lebih-lebih lagi kalau yang BBQ. Pantang jumpa", jelas Othman, 56 tahun.

Malah ada pula yang mengaitkan daging kambing dengan kekuatan lelaki.

Itulah antara reaksi biasa mengenai daging kambing. Hakikatnya, stigma takut makan daginbg kambing dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik, antaranya darah tinggi dan ghout.

Seekor kambing Jamnapari seberat kira-kira 30 kilogram telah disembelih untuk majlis Akikah di Semenyih hujung minggu lalu. Daging tersebut  sebanyak satu kawah habis dijamu kepada tetamu dengan nasi yang dimasak sebanyak 25 kilogram. Siapa yang tidak makan daging kambing? He eee....

Daging kambing sebenarnya bukan punca kepada penyakit kronik yang dibayangkan oleh kebanyakan orang jika diambil atau dimakan secara betul. Sebaliknya daging kambing tidak mempunyai protein yang tinggi dan tidak akan menyebabkan  kolestrol yang tinggi di dalam tubuh badan.


Seekor kambing panggang boleh selesai dalam tempoh 30 minit sahaja.....

1 ulasan: